Om deze reden loont het om je te focussen op 'soft skills'

Tijdens het proces van werving en selectie wordt er nog altijd veel waarde gehecht aan opleiding, certificaten en werkervaring. Logisch natuurlijk, want om aansluiting te vinden voor die openstaande vacature moet er wel een medewerker komen die de rol die je voor ogen hebt kan vervullen. Toch loont het om je meer te richten op de zogeheten ‘soft skills’ dan puur en alleen op het functieprofiel. In deze blog lees je waarom je het cv ook best eens aan de kant kan schuiven.

Om je vacature in te vullen is het van belang om een functieprofiel op te stellen. Een functieprofiel creëert reële verwachtingen naar een nieuwe medewerker. Bovendien heb je een goede houvast om de perfecte match te maken. Ok, je hebt richting bepaald met je functieprofiel en je weet welke skills je in huis moet halen om die vrije positie in te vullen. Natuurlijk hoeven we niet te vertellen dat een functieprofiel geen wervende vacaturetekst is. Wil je weten hoe je een wervende vacaturetekst opstelt? Lees dan onze blog ‘maak werk van je vacaturetekst’.

Tijdens het beoordelen van sollicitaties kan het functieprofiel je een richting geven om een keus te maken voor het wel of niet uitnodigen van een kandidaat. Een keus puur gebaseerd op ‘voldoet deze kandidaat aan het functieprofiel?’ Maar overweeg jij wel eens om kandidaten uit te nodigen die niet in het functieprofiel passen? Bijvoorbeeld omdat de sollicitant een goede motivatiebrief heeft geschreven of de ervaring die de sollicitant heeft opgedaan jouw organisatie verder kan brengen?

Op zoek naar 100% match

Het verleidelijke van het screenen van cv’s op basis van het functieprofiel is dat je op zoek gaat naar een kandidaat die volledig voldoet aan je functieprofiel. Maar juist nu is het de kunst om te kijken naar ‘soft skills’ van kandidaten. De ‘soft skills’ ontdekken terwijl je cv’s beoordeelt is geen optie, maar het zoeken naar een 100% match wel?

Door je open te stellen voor ‘soft skills’ krijg je meer keuze

Het blindstaren op harde eisen is moeilijk om los te laten maar wanneer je hiervoor kiest sta je opeens voor hele nieuwe mogelijkheden. Je krijgt kandidaten op je pad die je wellicht op basis van het functieprofiel zou afwijzen maar die voor je organisatie een hele aanwinst kunnen zijn. Vakspecifieke kennis en vaardigheden zijn nou eenmaal goed aan te leren door bijvoorbeeld een training. 'Soft skills’ zijn daarentegen niet aan te leren en moeten daarom goed in de organisatie passen.

Ja, dus?

Screenen op basis van cv doen we toch allemaal? Uiteindelijk zijn diploma’s en juiste werkervaring waardevol om te bepalen of de kandidaat in staat is om het werk uit te voeren in de rol die je voor ogen hebt. Probeer alleen niet af te gaan op puur en alleen het cv. Heeft een kandidaat wel de juiste opleiding maar bijvoorbeeld nog geen werkervaring of andersom? Ga dan eens in gesprek met deze kandidaat om te beoordelen of er genoeg persoonlijke kenmerken zijn die goed passen in de cultuur en doelen van de organisatie zodat juist deze medewerkers je organisatie op lange termijn kunnen laten groeien.

Was het vinden van geschikt personeel in 2018 al lastig, in 2019 zal die uitdaging alleen nog maar groter worden. Toch is iedere vacature te vervullen. Wil je weten hoe? Download ons gratis whitepaper Iedere professional is te vinden!

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf