Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: 2019 en 2020 deel 2

In het eerste deel van deze blog over trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben we het onder andere al gehad over de WAB, krappe arbeidsmarkt en Google for Jobs. Maar dat is niet alles wat de arbeidsmarkt in 2019 heeft beziggehouden, want hoe zit het met de 40-urige werkweek en werven op soft skills? In deze blog kijken we niet alleen terug op deze trends maar blikken we ook vooruit naar 2020.

1. Is een 40-urige werkweek wel 2020-proof?

De meerderheid van werkend Nederland is het erover eens: de 40-urige werkweek is achterhaald. Nieuwe technologie, bewustwording van persoonlijke gezondheid en nieuwe generaties zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt flink in beweging is. Door sterke technologische ontwikkelingen kunnen we overal werken, zijn we altijd online en overal bereikbaar. Toch blijven veel organisaties vast zitten in oude gebruiken terwijl de wereld om ons heen verandert. In onze blog: ‘De 40-urige werkweek verliest terrein’ lees je waarom de 40-urige werkweek steeds minder populair is.

Streven naar gelukkige medewerkers en goede resultaten is toch veel meer van deze tijd?


Vertrouwen geven zodat een medewerker zelf verantwoordelijkheid kan nemen. Door duidelijke doelstellingen te formuleren weet een medewerker wat er van hem/haar wordt verwacht. Zo kun je sturen op output en niet op aanwezigheid. Een medewerker die zelf de regie kan voeren en waarbij werk-privé in balans is, zijn vaak het gelukkigst. Daarbij past een 40-urige werkweek waarbij sterk wordt gestuurd op aanwezig niet. Of een 40-urige werkweek 2020-proof is? Het antwoord op deze vraag is niet zo zwart wit natuurlijk. Een feit is wel dat een goede balans tussen werk- en privé steeds belangrijker wordt. Probeer als werkgever te luisteren naar je medewerkers en waar het kan, speel je in op die behoefte. 

2. Werving en selectie op basis van soft skills in plaats van cv en diploma’s

Tijdens het proces van werving en selectie wordt er nog altijd veel waarde gehecht aan opleiding, certificaten en werkervaring. Logisch natuurlijk, want om aansluiting te vinden voor die openstaande vacature moet er wel een medewerker komen die de rol die je voor ogen hebt kan vervullen. Toch loont het om je meer te richten op de zogeheten ‘soft skills’ dan puur en alleen op het functieprofiel. In onze blog: ‘Om deze reden loont het om je te focussen op ‘soft skills’ lees je waarom je het cv ook best eens aan de kant kan schuiven.

Je hebt immers op langere termijn veel meer aan een medewerker die gelukkig is in de organisatie, want juist deze medewerker laat je organisatie groeien. 


De arbeidsmarkt is en blijft ook in 2020 krap, juist daarom loont het om niet alleen te kijken naar cv en diploma’s. Natuurlijk blijven vaardigheden van belang maar door de doorslag te geven aan iemand die goed in de cultuur en doelen past van je organisatie ga je op een flexibele manier om met de krapte op de arbeidsmarkt. Kijk als organisatie verder dan alleen de harde eisen, zoals diploma's, certificaten en bepaalde werkervaring. Je hebt immers op langere termijn veel meer aan een medewerker die gelukkig is in de organisatie, want juist deze medewerker laat je organisatie groeien. Ook in 2020 draait het niet alleen om kennis. Staar je dus niet blind op de 'harde eisen' van de positie die vervult moet worden maar probeer open te staan voor kandidaten die jij de kneepjes van het vak kunt leren en die juist goed in de organisatie passen.

In 2020 zijn dit de meest gewilde soft skills:

  • Culturele intelligentie
  • Creativiteit
  • Leiderschap
  • Oplossingsgericht en kritisch denken
  • Samenwerken
  • Communicatie

Meer terugblikken en vooruitzichten?

De genoemde punten zijn slechts een greep uit onze blogs en whitepapers die we het afgelopen jaar hebben geschreven. Meer kennis en inzichten vind je op kennis delen MF Select. Wil je op de hoogte blijven over de laatste trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Volg MF Select op Linkedin