Blogs

Wij delen graag onze kennis met je. Op deze pagina vind je onze blogs met de ins en outs over het werven, selecteren en bemiddelen van professionals.

Klantreview: NPI aan het woord

NPI heeft de afgelopen jaren een gestage groei laten zien. Dat brengt personele uitdagingen met zich mee. Eén van die uitdagingen betrof de werving van een medewerker voor de commerciële binnendienst. Daarvoor schakelden ze de hulp van MF Select in.  Lees meer »


De perfecte sollicitatieprocedure in 7 stappen

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zéker voor het werven van personeel. Een heldere sollicitatieprocedure opstellen is tijdrovend, maar essentieel voor het vinden van de juiste kandidaat. Lastig? Niet als je gestructureerd te werk gaat. Maak daarbij gebruik van het volgende stappenplan. Lees meer »


Haal de beste kandidaten binnen via je eigen medewerkers

Steeds meer bedrijven werven nieuw personeel met behulp van hun eigen medewerkers. Met een mooi woord ook wel referral recruitment genoemd. Het is een effectieve en goedkope manier om aan nieuwe medewerkers te komen. Maar hoe werkt deze vorm van via via werven en wat levert het jouw organisatie op? In deze blog nemen we je mee in de wereld van referral recruitment. Lees meer » 


Welke kandidaten nodig jij uit voor een gesprek?

De sluitingstermijn voor de vacature is verstreken en de sollicitaties staan in je mailbox. Tijd om een selectie te maken van de beste kandidaten. Om je te helpen hebben we wat praktische tips voor je op een rijtje gezet. Lees meer »


Vacature plaatsen: de 5 belangrijkste kanalen

Er zijn verschillende manieren om je openstaande vacatures onder de aandacht te brengen. Maar welke zijn het meest effectief voor jouw vacature? Kies je voor LinkedIn of zet je het uit via een vacaturesite? Om je te helpen de juiste keuzes te maken hebben we de belangrijkste vijf wervingskanalen onder de loep genomen. Lees meer » 


Besparen op het wervingsproces. Zo doe je dat!

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren stevig in beweging. Een groeiende economie, aantrekkende werkgelegenheid en de dalende werkloosheid zorgen ervoor dat de werknemer in een luxepositie verkeert. Niet altijd even makkelijk voor een werkgever. In dit blog kun je lezen hoe je je wervingskosten lean & mean kunt houden. Lees meer »


Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: 2019 en 2020 - deel 1

Met het nieuwe jaar voor de deur wordt het hoog tijd om eens terug te blikken op 2019 én om vooruit te kijken naar trends en ontwikkelingen in 2020. Wat heeft er gespeeld op de arbeidsmarkt en wat kunnen we verwachten? Wordt de arbeidsmarkt nog dynamischer, het record aantal openstaande vacatures nog hoger en komt Google for Jobs naar Nederland? In deze blog kijken we terug op 2019 en blikken we voorzichtig vooruit naar 2020. Lees meer »


Om deze reden loont het om je meer te focussen op 'soft skills'

Tijdens het proces van werving en selectie wordt er nog altijd veel waarde gehecht aan opleiding, certificaten en werkervaring. Logisch natuurlijk, want om aansluiting te vinden voor die openstaande vacature moet er wel een medewerker komen die de rol die je voor ogen hebt kan vervullen. Toch loont het om je meer te richten op de zogeheten ‘soft skills’ dan puur en alleen op het functieprofiel. In deze blog lees je waarom je het cv ook best eens aan de kant kan schuiven. Lees meer »

Personeelsverloop beperken? Het kan!

De zoektocht naar nieuw personeel kost veel tijd - en daarmee geld. Logisch dus dat je ongewenst vertrek van goed functionerende medewerkers wilt tegengaan. Lees hier wat je kunt doen om je personeelsverloop te beperken. Lees meer » 


Trends op de arbeidsmarkt: HR in 2019

De arbeidsmarkt is continu in ontwikkeling. Mooi natuurlijk, die dynamiek, maar er zitten ook rafelrandjes aan. Zowel voor werkgevers als voor werknemers. In sommige branches is het aantal openstaande vacatures sky high gegaan. Veel hr-managers zijn daardoor verwikkeld in een eindeloze zoektocht naar talent. Lees meer »


Zo schrijf je een wervende vacaturetekst

Het werven van een nieuwe medewerker begint vaak met een vacaturetekst. En met jouw vacaturetekst wil je natuurlijk niks liever dan die perfecte kandidaat in je armen sluiten. Maar trekt jouw vacaturetekst volle zalen? In dit blog lees je hoe jouw vacaturetekst opvalt. Lees meer » 


Tips voor het vinden van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt

Dat er krapte is op de arbeidsmarkt dat is wel duidelijk. In steeds meer beroepsgroepen zijn medewerkers moeilijk te vinden en dat terwijl het aantal vacatures blijft stijgen. Hoe blijf jij 'jungle' proef? In dit blog geven we tips om medewerkers aan te trekken in een krappe arbeidsmarkt. Lees meer » 


Vind de ideale kandidaat, denk als een recruiter!

Ook op zoek naar het schaap met vijf poten? Je bent niet de enige. En het vervelende is: áls zo’n ‘schaap’ al bestaat, is-ie zó zeldzaam dat je een frustre-rende zoektocht te wachten staat. Als hr-manager doe je er dus verstandig aan om je focus bij te stellen. Lees meer » 


Vragen die je een kandidaat MOET stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Of je nu ervaren bent in het voeren van sollicitatiegesprekken of juist niet. In het sollicitatiegesprek blijft het lastig om vast te stellen of je kandidaat past binnen jouw organisatie. Deze 5 vragen helpen jou het kaf van het koren te scheiden. Lees meer »


Eerste hulp bij Google for Jobs

We kunnen bijna niet meer om de komst van Google for Jobs Nederland heen. De (nu nog) gratis banensite is inmiddels uitgerold in Europa en actief in de landen Spanje en Engeland. Als we de geruchten mogen geloven, wordt de banensite nu in Nederland getest en bestaat de kans dat ze voor de zomer gaan lanceren. Alle reden om je nu alvast druk te maken, want hoe zorg je ervoor dat je vacaturetekst zichtbaar blijft?  Lees meer »


De 40-urige werkweek verliest terrein

Met het nummer “9 to 5” sloeg Dolly Parton ooit al eens de spijker op zijn kop. Een nummer over dag in dag uit werken, vijf dagen per week. Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week. Fulltime werken verliest steeds meer terrein, in april kopte het Algemeen Dagblad al dat er een verschuiving in het aantal werk uren plaats vindt. We zijn allemaal op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. In dit blog lees je waarom de 40-urige werkweek steeds minder populair is. Lees meer »


Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: 2019 en 2020 - deel 2

In het eerste deel van deze blog over trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben we het onder andere al gehad over de WAB, krappe arbeidsmarkt en Google for Jobs. Maar dat is niet alles wat de arbeidsmarkt in 2019 heeft beziggehouden, want hoe zit het met de 40-urige werkweek en werven op soft skills? In deze blog kijken we niet alleen terug op deze trends maar blikken we ook vooruit naar 2020. Lees meer »