Vind de ideale kandidaat, denk als een recruiter

Ook op zoek naar het schaap met vijf poten? Je bent niet de enige. En het vervelende is: áls zo’n ‘schaap’ al bestaat, is-ie zó zeldzaam dat je een frustrerende zoektocht te wachten staat. Als hr-manager doe je er dus verstandig aan om je focus bij te stellen.

Even voorstellen: het Minimum Viable Product

Een functieprofiel dat topzwaar is van de torenhoge verwachtingen schrikt veel mensen af. Oók de kandidaten die in feite ‘gewoon’ geschikt zijn voor je organisatie. Maak bij het opstellen van je functie-eisen daarom altijd een duidelijk onderscheid tussen nice-to-have en need-to-have.

Dat brengt ons bij het Minimum Viable Product, kortweg MVP. Minimum Viable Product is een term uit de IT-wereld. Kortgezegd gaat het om een prototype van een product dat aan een aantal minimale eisen voldoet.

Weg met die clichés

Potentiële werknemers zijn natuurlijk geen producten. Toch werkt het MVP-principe ook bij de werving van personeel. Je bekijkt wat de absoluut noodzakelijke kennis en ervaring is waar een kandidaat over moet beschikken. Al het andere laat je weg. Omschrijvingen als teamplayer, geen 9-tot-5-mentaliteit en financiële duizendpoot, het zijn allemaal clichés.  Schrap ze uit je vacaturetekst. Je zult zien dat die tekst dan veel aansprekender wordt. Het voordeel: je krijgt vooral reacties van kandidaten die uitblinken in de kerntaken, de need-to-haves.

MVP ontwikkelt zich tot… MVP

Onze tip: denk bij je personeelswerving als een recruiter. Zéker in tijden van schaarste. Doorgewinterde recruiters weten waar ze hun pijlen op moeten richten. Dat utopische schaap met vijf poten? Lekker laten lopen. Stel in plaats daarvan je Minimum Viable Product-eisen vast. Grote kans dat je dan de kandidaat vindt die het in zich heeft om uit te groeien tot een Most Valuable Player. Inderdaad, óók een MVP, namelijk de medewerker die zijn werkgever keer op keer positief verrast.

Blog - mvp

Meer weten? Iedere professional te vinden, zelfs in de huidige krappe arbeidsmarkt.
Wil je weten hoe?
 

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf