Trends op de arbeidsmarkt: HR in 2019

De arbeidsmarkt is continu in ontwikkeling. Mooi natuurlijk, die dynamiek, maar er zitten ook rafelrandjes aan. Zowel voor werkgevers als voor werknemers. In sommige branches is het aantal openstaande vacatures sky high gegaan. Veel hr-managers zijn daardoor verwikkeld in een eindeloze zoektocht naar talent. Ook het perspectief van werkzoekenden verandert snel. Een tiener die net gaat studeren kan over vijf jaar ontdekken dat zijn droombaan inmiddels is gedigitaliseerd.

Welke trends en ontwikkelingen kun jij als hr-manager in 2019 verwachten? We zetten ze voor je op een rij.


1. Alles draait om data

In 2019 zullen hr-afdelingen nóg meer met data gaan werken. Tegenwoordig is alles te meten en in cijfers uit te drukken, van ziekteverzuim tot verloop en van productiviteit tot loyaliteit. Veel hr-afdelingen handelen op dit moment nog op basis van gevoel. Daardoor hebben ze het vaak lastig om het management van bepaalde initiatieven te overtuigen De oplossing? Data! Want met objectieve cijfers toon je aan wat het probleem is en onderbouw je waarom juist jóuw initiatief zal helpen.

2. Scoren met goed werkgeverschap

Het klinkt misschien als een open deur: om in de huidige krappe arbeidsmarkt talentvolle werknemers te werven, is goed werkgeverschap belangrijker dan ooit. Employer branding noemen we dat. Talent is schaars. En getalenteerde kandidaten willen nu eenmaal voor een organisatie werken die goed voor hen zorgt. Met een bedrijfscultuur die bij hen past. Het gaat al jaren niet meer alleen om de hoogte van het salaris. Het zwaartepunt komt steeds meer op de secundaire arbeidsvoorwaarden te liggen (eyeopener: secundair wordt dus meer en meer primair). Een ontwikkeling die zich in 2019 zal doorzetten.

3. Digitalisering: omscholing loont

Dan de digitalisering. Die gaat sneller dan ooit tevoren. Voor sommige mensen en bedrijven een bedreiging, voor anderen juist een kans. Robotisering gaat banen kosten, en echt niet alleen in productiewerk. Maar besef dat met elke technische vernieuwing ook altijd nieuwe functies ontstaan. Het toverwoord voor het invullen van die functies? Omscholing van je werknemers!

4. Gepensioneerden, een vergeten arbeidspotentieel

Ook de vergrijzing speelt een rol bij het krapper worden van de arbeidsmarkt. Maar is dat wel terecht? Het kan zijn dat ouderen nog wel willen werken, maar simpelweg niet meer aan de bak komen. Durft jóuw organisatie het aan om een gepensioneerde in dienst te nemen, om zo het personeelstekort op te lossen?

5. Flexibiliteit is king

De vijfde trend voor 2019: nóg flexibeler werken. Steeds meer mensen bepalen zelf wanneer ze werken, en waar. Dat kunnen freelancers en uitzendkrachten zijn, maar ook werknemers stellen steeds mee flexibiliteit op prijs. Ervoor zorgen dat ze kunnen thuiswerken is een mooie manier om daarop in te spelen. Laat de cloud voor je werken!

6. Werving & selectie uitbesteden

De laatste ontwikkeling: uitbesteding. Het vinden van geschikte kandidaten in de huidige arbeidsmarkt is zó tijdrovend geworden, dat veel bedrijven een werving & selectie bureau inschakelen. Omdat zo’n bureau al over een netwerk van potentiële kandidaten beschikt, kan dat een flinke besparing in tijd en geld opleveren.

Was het vinden van geschikt personeel in 2018 al lastig, in 2019 zal die uitdaging alleen nog maar groter worden. Toch is iedere vacature te vervullen. Wil je weten hoe? Download dan onze gratis whitepaper Iedere professional is te vinden!

Download onze gratis whitepaper

Mockup-whitepaper-mf